آش سنتی کرمانشاهی، بهترین غذا در فصل زمستان
آشها از سنتیترین غذاهای ایرانی هستند که برخی از آنها مختص به یک منطقه و با مواد اولیه متفاوت و بومی پخت میشود اما آنچه در تهیه همه آشها مشترک است استفاده متناسب از تمام گروههای اصلی غذایی در طبخ آنها است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پارسینه ، در گذشته مصرف آش بیشتر در الگوی غذایی و سفره ایرانیها جای داشت. شاید برای همین است که در ادبیات فارسی به محل پخت تمام غذاها آشپزخانه گفته میشود. آش عباسعلی، آش سورانه، شلمین، آش ترخینه، آش کشک و بادمجان، آش بلغور و آش دوغ کرمانشاهی از آشهای معروف استان کرمانشاه هستند.
کرمانشاه استانی چهارفصل است که شهرستانهایی با آب و هوای متفاوت از گرم و خشک تا کوهستانی و معتدل دارد. از سوی دیگر آئینها و مذاهب مختلفی در چهارگوشه این استان وجود دارند و این تنوع در انواع غذا و خوراکیهای مردم این استان نیز دیده میشود. یکی از غذاهای محلی کرمانشاه آش شلمین است که طعمی خوشمزه و منحصر به فرد دارد. این آش که اغلب در فصل سرما درست میشود، به مواد اولیه مختلفی نیاز دارد مانند: شلم(ترکیبی از گندم و شلغم )، نخود، عدس، مغز گردو، گوشت، پیاز، برگه زردآلو، روغن، کشمش و نمک که به واسطه مواد اولیه آن خاصیت زیادی دارد.
شلم همانند ترخینه به صورت تکههای خشک شده و معمولا توسط افراد قدیمی تهیه میشود اما با ترخینه متفاوت است. گندم آسیاب شده باید پخته شود، سپس شلغم و برگش را خرد میکنند و در ظرفهای بزرگ قرار میدهند، سپس یک لایه گندم پخته شده و یک لایه شلغم و برگ خرد شده آن را میریزند. این کار را تا پر شدن ظرف ادامه میدهند. در ظرف را میبندند و هر چند روز یک بار آن را بهم میزنند تا جا افتاده و ترش مزه شود. بعد از اینکه مواد آماده شد، به اندازه کف دست از آن برداشته و روی پارچه یا سبد پهن میکنند تا خشک شود.
طرز تهیه و طبخ آش شلمین
به منظور اینکه شاید علاقهمند شدید و این غذا را در زمستان امسال برای خانواده خود درست کنید، دستور و نحوه تهیه این آش را باهم مرور میکنیم:
شلم آماده خشک : ۴ تکه بزرگ(۴۰۰ گرم)
نخود : ۱ پیمانه
عدس : ۱ پیمانه
مغز گردو: نصف پیمانه
گوشت گوسفندی با استخوان(سردست): ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط : ۱ عدد
برگه زردآلو : ۲۵۰ گرم
روغن : به مقدار لازم
نمک : به مقدار لازم
کشمش :به مقدار لازم
در ابتدا شلم خشک شده را در آب خیس میکنیم. پس از خیس خوردن داخل قابلمه و روی گاز میگذاریم. نخود و عدس را پس از پخت جداگانه، به قابلمه اصلی اضافه میکنیم. در ادامه گوشت گوسفندی را با پیاز تفت داده و به مواد قبلی اضافه میکنیم. زمانی که مقداری از غذا پخته شد، گردو، کشمش و برگه قیسی را به آن اضافه میکنیم. همه محتویات قابلمه را با هم مخلوط کرده و اجازه میدهیم آش جا بیفتد، در پایان هم میتوانید با پیاز داغ ،نعناع داغ و گردو آن را تزئین کنید.
ارسال نظر